GÄÄÄÄSP!

Usch, vilken trött dag för Martin och mig idag! Det blev lite för sent igår och Lukas behagade vakna kl. 6 och var trött och gnällig redan från början. Så man blev ju inte på bättre humör direkt! Sedan fortsatte det i samma gäsp-tempo hela dagen. Nu är Martin ute och simmar vid Valhalla tillsammans med Paki och Lukas har precis somnat för kvällen. Själv har jag tagit fram symaskinen och lappat lite byxor och diverse. Jätteroligt!

Idag har jag köpt nya glasögon, eller beställt snarare. Och betalat också, så att jag snabbt kan glömma hela summan. Kalaset gick på 2400 sek, så inte så förfärligt dyrt endå, tycker jag. Dock har det blivit en symaskin och glasögon denna månad, totalt 5500 sek extra, så nu blir det till att hålla i pengarna ett tag framöver. Å andra sidan är båda köpen förhoppningsvis sådana som man inte gör om i första taget.

Usch, nu får jag allt gå och tugga i mig en Gaviscon. Jag har HISKULIG halsbränna varje kväll, vilket jag inte alls hade med Lukas!

MVC uppdatering

Jag måste ge en kort uppdatering av besök på MVC igår. Det var ett glädjande besked, hb upp kraftigt till 119, HURRAA!! Kan minska ner järntabletterna till 1/dag. Glukos 6.8, också ner så att jag inte behöver fundera desto mera på det. Skönt. Fick läsa remissvaret från kardiologen i november, svaret hade kommit nu (snabbt jobbat!). Allt såg bra ut enligt henne, men Esther får remiss till ny hjärtundersökning/inre undersökning genast efter födseln eftersom det varit "diskrepans" i ultraljudssvaren?? Vad beyder det, ni medicinskt kunniga? Och för att det fanns situs inversus i släkten. Och så har vi också ultraljudet i v. 32, den 17 februari. Då görs också en viktskattning. Min barnmorska är verkligen helt underbar. Duktig, trevlig, lyhörd och gör sitt jobb noggrannt.

Förra natten kom äntligen babyn, alltså våra goda vänners, inte våran...:-) Han föddes i v. 32 och Martin fick åka hem till dem i ilfart kl. 4 på morgonen och kl. 5 är han född. Så nu blir det kanske inga flera nattliga besök. :-) På kvällen var vi på födelsedagskalas till en liten ett-åring som föddes i v. 33, den 27.1, Marianne och Andreas dotter...Märkligt liknande händelse som H & K's son. Innan hann vi med ett kort besök på själfartsmuseét och Martin hann klippa sitt hår. Det var vår dag. Idag ska vi träna igen! Duktiga vi...:-)

Barnvakter

Jag har väntat med att skriva i bloggen för jag hade tänkt lägga in lite nya bilder också, men eftersom det är så oerhört jobbigt att ladda ner bilderna så får det bli en kort uppdatering i allafall....Bilderna kommer senare! :-)

Vi var nämligen på Lalandia, i Danmark (www.lalandia.dk/svenska) mellan tisdag och fredag förra veckan. Lalandia är ett badparadis där man bor i mysiga stugor vid sydligaste delen av ön Lolland (tror jag). Det ligger vid havet med vackra sandstränder, säkert fantastiskt vackert på sommaren. Vi hade soligt och vackert väder, dock inte så varmt naturligtvis - det är ju ändå januari. Kan verkligen rekommendera detta ställe till andra barnfamiljer, men jag gissar att det är bäst att åka under lågsäsongen. Området är nämligen sjukt stort och jag kan bara tänka mig hur fullt och trångt det är på badparadiset under högsäsongen...Nu var det perfekt och Lukas (och vi) njöt som bara den. 

Våra goda vänner från kyrkan, Henrik och Katrine ska få sitt tredje barn, beräknat några veckor innan oss, men Katrine har haft en komplicerad gravidtet med mycket blödningar och sammandragningar. I lördags åkte hon in igen, och nu ska hon väl stanna på sjukhuset tills babyn är ute. Lite tidigt ännu, men det ska säkert gå bra även om babyn skulle komma nu. Hur som helst så har Martin och jag varit barnvakter till deras två barn, Petra 3½ och Liv 13 månader under tiden Henrik var på sjukhuset. Det var roligt att hjälpa till och det gick hur bra som helst med barnen, trots att de sov här hos oss. Men vi fick verkligen känna oss som en storbarnsfamilj med 3 barn under 4 år och ett barn i magen. En nyttig erfarenhet! ;-) 

Och så har jag fått min julklapp idag! :-) Bättre sent än aldrig....En symaskin, Huskvarna, modell enkel för en enkel sömmerska utan ambitioner. Tyvärr har jag ingen sytråd, annars hade jag säkert suttit och sytt hela kvällen. Martin är ute med en kompis och Lukas somnade kl. 19 som vanligt, så jag har verkligen haft en "lugn hemmakväll". :-) I morgon är det dags för nästa barnmorskebesök. Ska bli spännande att se vad blodsockervärdet visar. Hoppas det sjunkit så jag slipper oroa mig för gravidtetsdiabetes. 

Och så har jag tränat idag! :-) Tyckte det behövde nämnas, jag har inte varit så duktig på det som jag hade planerat....Nåja, det är ju 2½ månader kvar tills Esther beräknas komma ut, så jag hinner gott och väl skärpa mig. :-)  

Projekt

Vi har påbörjat ett nytt projekt idag, dvs. att försöka få i ordning Esthers vagga. Det är en gammal handgjord släktklenod från Martins mammas sida som går tillbaka åtminstone till Martins morfars far. Men ingen känner till historien om vaggan, så man kan inte riktigt säga hur gammal den är. Fin är den, ganska stor och vitmålad. Problemet är att den blivit målad X antal gånger i en massa olika färger, och att färglagren är så tjocka så att det finns sprickor överallt i målfärgen. Så det funkar inte riktigt bara att måla om hela åbäket, utan vi behöver få bort alla lager först. Om vi får bort alla lager som vi skulle vilja, så kanske vi behåller den gamla träfärgen och bara lackar den. Om inte så får vi stryka på ett lager vitfärg. Eller kanske gå och diskutera med någon kunnig i en färgbutik för att få fram en "gammal" färg. Ska sätta in en bild på projektet när jag orkar. Just nu står den på vardagsrumsgolvet och sprider damm....

Jag känner verkligen av mitt dåliga Hb idag. Har sovit helt ok inatt och sov mellan halv 9 och halv 11 på förmiddagen, men ändå känner jag mig totalt slut. Vet inte om Hb gjort ytterligare en dipp neråt eftersom jag lät bli att ta järntabletterna i tre dagar när jag var magsjuk. Martin och jag har tänkt ha en myskväll med ostbricka senare när vi fått Lukas att somna, så hoppas han sover snart...:-)

Munkbak

Jag har bakat munkar idag, eller friterat kanske?? Jag har tyvärr född helt utan den s.k. konstnärliga ådran som t.ex. Sofie har, men jag sätter upp lite bilder på det jag (stolt) producerat i allafall! :-) Känn snålvattnet rinn i stället....(på hederlig finlandssvenska) :-)


Sätter också upp en bild från Lek- och Buslandet igår. Vet inte vem som är största barnet....:-) (Iofs så är det väl rätt uppenbart...storleksmässigt i alla fall! :-))

 

Och lite andra tokiga bilder som fastnat på kameran när vi har för mycket tid och för lite att göra...:-)
öööhhh???! :-)

En trist onsdag...

Igår var vi på Lek- och Buslandet på Backaplan med Lukas. Han trivs verkligen som fisken i vattnet där! Men oj, så trött han var när vi kom därifrån. Det är ett busland inomhus med en massa klätterställningar och rutschkanor och liknande. Skönt när Martin är med, så slipper jag krypa omkring med min rätt så stora och klumpiga mage vid det här laget...:-) Idag har vi inte gjort något särskilt, förutom att tvätta en massa kläder. Har bytt och tvättat alla sängkläder nu efter vårt sjukande. Nu har jag bulladeg på jäsning, men tror att jag ska göra munkar av en del av degen i varje fall.

Idag var det enligt meteorologen meningen att det skulle vara soligt och vacker, men det är lika grått och trist som vanligt. Och inte en snöflinga i sikte. Just nu är Martin och Lukas ute och leker och tittar på lastbilar, Lukas' favoritsysselsättning...:-) Martin är riktigt träningstagen just nu förresten! Han har sprungit eller varit gym i stort sett varje dag sedan vi kom tillbaka. Idag spelade han Tennis med en kompis och morgon har han planerat in innebandy. Han ska vara i form för en stenhård tid på Göteborgsvarvet i maj. :-)Mera magsjuka

Nu börjar vi vara på bättringsvägen här hemma. Men först var naturligtvis jag också tvungen att drabbas av magsjukan. På lördag kväll började jag känna mig dålig och vid midnatt spydde jag. Usch, har inte gjort det på 15-20 år och det var inget trevligt återupplivande minne! Sedan spydde jag inte mera förrän jag ca 3 timmar senare trodde att jag skulle kunna dricka ett glas vatten.....Men sammanlagt spydde jag två gånger, inte 12 som Lukas! Har fortfarande ingen matlust men i stort sett mår jag ändå bra. Lukas har också börjat äta lite grann. Han drack inget natten han spydde, men efter det har han nog druckit och igår ville han för första gången äta lite riktig mat också - inte bara några tuggor av en brödskiva. Men han har blivit så mager, stackarn! :-( Han sover mycket på dagarna också, så helt frisk är han ännu inte, och diarré har han också. Martin har klarat sig, som tur är. Snart vågar vi t.o.m. ropa "hej" och tro att han inte alls får smittan! :-)     

Vi har inlett veckan med regn och dystert väder! Än så länge får vi väl hålla oss hemma en dag eller två till, men sedan ska vi ut och aktivera oss med något roligt. Glömde också skriva att vi fått kallelse till nytt ultraljud med Esther, den 17 februari när jag borde vara i v. 32 ungefär ska vi kolla spegelvändheten en gång till. Det ska bli roligt att få se henne igen! Hon har mått bra trots att jag inte gjort det, sparkar som bara den i magen. Men hittills mest neråt, så jag undrar om hon inte ligger i sätesläge. Men hon hinner ju ändra sig många gånger ännu innan hon ska ut. Idag är det 3 månader kvar! Lååång tid...men det går säkert snabbt, liksom det gjort hittills.   


Magsjuka

Usch, för en jobbig natt! Kl. 23 igårkväll vaknade Lukas och spydde ner hela sin säng. Bara att stiga upp och byta på den lilla stackaren och bädda rent i sängen. En kvart senare var det dags igen. Så fortsatte det med ca 20 minuters mellanrum fram till halv 3 och därefter en gång i timmen fram till halv 6. Då var det slut. Men jag tyckte så synd om Lukas för efter de två första gångerna så fanns det inget mera i magen att spy upp, ändå fortsatte magen att vända sig ut och in på honom fram till halv 6. Då hade jag gärna tagit magsjukan från honom om det gått. Han var så tapper ändå och knappt grät alls, bara när kramperna vände magen på honom och det kom upp saliv och galla. På morgonen var han lös i magen, men efter det har han mått hyfsat, tror jag. Inget mera spyande eller lös mage, däremot trött och utan aptit, men det är ju inte så konstigt.

Nu sitter Martin och jag och känner oss inbillningssjuka. :-) Hoppas dock att vi klarar oss, eller i varje fall inte blir sjuka samtidigt. Sätter in en bild av familjen Ventin. Inte lätt att få alla att se bra ut på samma gång...:-)


MVC

Besök på MVC idag. Jag är i 27:e veckan nu och SF måttet var 26. Tror att jag hade 26 med Lukas också, men kanske lite tidigare än vecka 27. Glukos 7.7, måste vara under 7.8 så jag närmar mig gränsen...Nu var besöket på morgonen och jag hade precis ätit frukost, vilket kunde vara förklaringen. Ska dock hålla koll på vad jag äter i sockerväg. Och jag som är så sockersugen just nu...Hb var 106 nu efter att jag under julen ätit 2 järntabletter/dag eftersom jag börjat känna mig trött, hängig och orkeslös. Så barnmorskan trodde att mitt hb kanske varit tom. under 100. Känner mig fortfarande hängig och trött, sover dåligt på nätterna och har molande huvudvärk mest hela tiden. Det mest negativa enligt mig var ändå att jag gått upp 13 kg hittills!! :-(

Nu är det slut på småätande och lathet, vi var på gym igår igen. Det gick inte så jättebra, men det berodde säkert blodvärdet också. Sedan var Lukas jätteledsen och ville inte alls vara på gymmets dagis. Så Martin åkte hem i förtid med honom. Hoppas det går bättre nästa gång. Det var fullt med barn där och en ny fröken som han inte träffat innan. Lukas är inte van att umgås med andra barn, speciellt inte barn han inte känner. Då blir han ledsen och otrygg. 

Vi har varit hemma två dagar nu och funderar på vad vi ska hitta på under den månad Martin är ledig. Vi funderar på bilsemester till Europa, Tyskland, Tjeckien och Polen, badsemester till Lalandia i Danmark eller en tripp till Kanarieöarna. Problemet är att vädret inte är det mest pålitiliga i januari och det skulle kännas tråkigt att ha betalat en massa pengar och så är det blåsigt, regnigt och kallt. Vad gör man på en turistfälla till ö då, när det är uppbyggd kring sol och bad?? Jaja, i-lands problem, kan man säga! Vi har fortfarande flera veckor på oss att fundera, så vi stressar inte. :-)
 
Sätter in bilder från julen i Finland....


Lukas med sina "stora" kusinerMoffa med Hannes och ElisVinterbild som inte blev så bra.Tomtarna på Kottgränd; Faffa och Lukas. :-)


Ett nytt nådens år!

Vi har nu varit två veckor i Finland och det känns verkligen som en hel evighet. Några dagar kvar innan vi styr kosan söderut. På måndag åker vi och det ska bli otroligt roligt! Vi har hunnit med mycket under dessa dagar. Det har blivit en del körande mellan Vasa och Lepplax, men ändå inte "oöverkomligt". Vi tillbringade julen i Vasa, Lukas och faffa var tomtar och delade ut julklappar.Vi har bestämt oss för att inte lura Lukas att det finns någon julgubbe. Han tyckte det var jätteroligt att få vara tomte med faffa! Han fick mest julklappar, vilket naturligtvis var jätteroligt för honom. :-)

Juldagen och de därpå följande dagarna tillbringades i Lepplax, vi hann hälsa på stormommo och Martins kusin med familj i Kokkkola, i deras nyrenovarede 200 år gamla hus. Underbart vackert hem!! Sedan åkte vi tillbaka till Vasa, där Martin hade två arbetsintervjuer i början av veckan, Wärtsilä och TK Engineering. Inget besked fick vi så vi åker tillbaka till Göteborg med lika stor vetskap om vår framtid som vi hade i Göteborg, dvs. inget!. Vi har kört omkring i Vasa området och tittat på radhus till salu, utan att ha bokat någon visning. Eftersom vi inte har något besked om någon flytt så orkar vi inte titta så allvarligt ännu. Vi har dock pratat med banken om lån, och det känns som ett steg i rätt riktning i allafall. Nyårsafton tillbringade vi i Smedsby med Mauritz och Ia och det var lugnt och skönt. Nu är vi tillbaka i Lepplax, ska på Hannahs 2-års kalas i morgon och hälsa på Netti och Pekka ikväll. De sista kraftansträningarna, alltså....

Sätter upp en bild av Lukas och hans älskade morbror Joppi. 

RSS 2.0